ontdek de BEEMSTER

zo veel te bieden

ontdek de beemster

De Beemster is een prachtige plek. Niet voor niets besloot UNESCO in 1999 om deze Noord-Hollandse polder beschermd werelderfgoed te maken. 

Daarnaast is De Beemster  gastheer van nog een werelderfgoed: de Stelling van Amsterdam. Deze verdedigingslinie slingert rondom Amsterdam. De vijf forten in de Beemster behoren tot deze linie.  

Er is dus van alles te ontdekken en te beleven in de Beemster. Een goede reden om je bezoek aan Fort Resort Beemster te combineren met een uitstapje in deze unieke omgeving.

Beemster polder, verkaveling

Bekijk hier de leukste tips om de Beemster te ontdekken.

Theetuin Fort bij Spijkerboor Stelling van Amsterdam

Theetuin Fort Spijkerboor

Op een unieke plek waar fiets-, wandel- en vaarroutes elkaar kruisen ligt Fort bij Spijkerboor. Hier vind je een sfeervolle theetuin bij de voormalige Fortwachterswoning. Een perfect rustpunt tijdens een fietstocht, wandeling of vaartocht.

Droogmakerij de Beemster

Ruim 400 jaar geleden was de Beemster nog een groot meer. Omdat Amsterdam belangrijker werd en groeide, was meer goede landbouwgrond voor voedsel nodig. Daarom investeerden rijke kooplieden in het plan om het meer droog te maken.

Met behulp van 50 molens viel het meer in 1612 droog. De verdeling van het nieuwe land is uniek: een ordelijk en strak geometrisch patroon en dat kun je vandaag de dag nog steeds goed zien. 

Vanwege de unieke verkaveling en het uitzonderlijke voorbeeld van een door de mens geschapen architectonisch ensemble en landschap, bekroonde de UNESCO in 1999 Droogmakerij de Beemster met het predicaat werelderfgoed.

Beemster polder landschap van boven
Meditatie vlonder bij Fort Resort Beemster

beleef een werelderfgoed

in kwadraat

Theetuin Fort bij Spijkerboor Stelling van Amsterdam

hollandse waterlinies

De Beemster is als werelderfgoed gastheer van nog een werelderfgoed: de Stelling van Amsterdam, sinds 2021 onderdeel van de Hollandse Waterlinies. Deze cirkelvormige verdedigingslinie is 135 kilometer lang en slingert rondom Amsterdam.

Van de 46 forten en batterijen waaruit de Stelling van Amsterdam uit bestaat, zijn 5 forten gelegen in de Beemster. Fort bij Spijkerboor is het grootste en modernste fort van de Stelling.

Ook Fort Resort Beemster is een van de forten; hier zie je hoe een fort met respect voor het monument een heel nieuwe bestemming heeft gekregen. Dit is op een dusdanige manier gedaan dat het Fort hiervoor in 2014 de Pieter van Vollenhovenprijs heeft ontvangen.

voedselkamer van amsterdam

Na de droogmaking werd de Beemster de voedselkamer van Amsterdam. Tegenwoordig niet alleen aan Amsterdam maar veel verder. 

De Beemster klei is een belangrijke en onderscheidende smaakmaker voor Beemster Kaas en andere heerlijke producten, zoals aardappelen, knoflook, fruit en vlees. 

Alles wordt met respect voor mens & milieu onderhouden en met liefde gemaakt. Hierdoor zijn de smaken echt en puur. En dit proef je. Ook bij Fort Resort Beemster!

Beemster peren
Bijzonder plekje, uniek nachtje weg

Waar bent u naar op zoek?

Search