Van fort naar wellness resort

Over Fort Resort Beemster

Stijlvol en uniek
Wie Fort Resort Beemster binnenloopt ervaart direct een bijzondere sfeer. Deze historisch plek is uniek en straalt warmte uit. Het interieur is stijlvol en het team geeft de gast meteen een warm en welkom gevoel. In alles zijn we uniek; van bijzonder materiaalgebruik en tot een verrassend verwenontbijt en een afscheidscadeautje bij uitcheck voor onze hotelgasten. We denken na over wie we willen zijn en hoe wij onze gasten kunnen blijven verrassen.

Aandacht met en voor elkaar
Plezier, humor en oprechte interesse in de mensen om ons heen. Echte verbinding, met de gast, maar ook met onze collega’s. Wij spreken waardering naar elkaar uit, begroeten elkaar en gunnen de ander het beste. Wat onze gasten zo waarderen? Dat wij het juiste doen op het juiste moment. Bijvoorbeeld het extra bijzonder maken van een huwelijksaanzoek of het in het zonnetje zetten van een groep vrijwilligers met een heerlijke wellness dag. Op deze manier worden zelfs gasten met een mindere ervaring de beste ambassadeurs. In ons team is er ruimte voor ontwikkelingen, ideeën en gaan wij eerlijk met elkaar om. Met een glimlach verlenen wij uitmuntende service en geven onze gasten zo het 9+ gevoel. Successen behalen wij samen, delen wij met elkaar en daar zijn wij merkbaar trots op.

Passie voor vernieuwing
Wij en onze gasten zijn er dol op. Zo zijn wij altijd druk met het verbeteren van ons fort en het ontwikkelen van nieuwe faciliteiten en behandelingen om onze gasten te verrassen. De wereld verandert, dus wij ook. Met een steeds beter aanbod in faciliteiten, behandelingen en producten afgestemd op de wens van onze gast, waarbij wij ook aan het milieu denken. Bij Fort Resort Beemster komt een ieder met nieuwe ideeën en ontwikkelen wij deze samen. Zo worden wij iedere dag nóg beter.

Historie

Precies honderd jaar na de bouw begint Fort aan de Nekkerweg in 2012 aan een nieuw leven als hotel en wellness resort. De manschapslokalen waar een eeuw eerder de soldaten sliepen, zijn getransformeerd tot luxueuze hotelkamers.

Fort aan de Nekkerweg behoorde niet tot het oorspronkelijk ontwerp van de Stelling van Amsterdam, zoals deze in 1880 werd vastgesteld. Het fort werd pas later aan het tracé toegevoegd. Het kwam twee kilometer ten noorden van de ringdijk te liggen en zorgde voor een knik in de hoofdverdedigingslinie. 

Het fort is opgebouwd uit betonnen compartimenten van elk vijf meter. Eerst werden de betonnen wanden gestort tot aan de ‘knik’ van het plafond. Vervolgens werden deze ruimtes gevuld met zand, hierover kwam een houten bekisting. De afdruk van de houten schotten zijn nog steeds zichtbaar in het gewelfde plafond. Over deze houten bekisting is vervolgens een nieuwe laag beton gestort voor het plafond. Tijdens de ingrijpende verbouwing bleek met welke precisie er indertijd werd gebouwd, op de millimeter nauwkeurig. Ook bleek dat de fundering nog prima in orde was. Alle heipalen stonden keurig onder water en paalrot was in geen velden of wegen te bekennen. 

verschillende functies van het forT

Fort aan de Nekkerweg heeft in zijn historie aan verschillende groepen onderdak geboden. In eerste instantie natuurlijk aan de soldaten tijdens de mobilisatie voor de Eerste Wereldoorlog. Maar een paar jaar na oplevering kwamen ook andere gebruikers. Eind 1917 werd het fort, samen met het verderop gelegen Fort bij Spijkerboor, aangewezen als militair huis van bewaring. Twee jaar lang werden in de voormalige manschapslokalen principiële dienstweigeraars vastgehouden. Meteen na de Tweede Wereldoorlog werd het fort eveneens als gevangenis gebruikt.

In de jaren vijftig en zestig werd het fort gebruikt als ontmantelingsfort voor oude munitie en opslag voor springstoffen. Daarna heeft het fort achtentwintig jaar leeggestaan voordat het werd omgetoverd tot Fort Resort Beemster.

Bouw forten Stelling van Amsterdam

Historische details

Er zijn veel historische details hergebruikt, zoals de lampen, kozijnen en stalen deuren. Ook de oorspronkelijke drinkwatervoorziening wordt hergebruikt. De zandlaag op het dak vangt het hemelwater op. Door het regenwater door de oorspronkelijke zuiveringsinstallaties te pompen wordt het water gefilterd en opgeslagen in de drie reinwaterkelders. Vanuit hier wordt het water teruggepompt voor gebruik in de nieuwe watervoorzieningen voor toilet- en douchewater.

Zeer bijzonder is dat de originele betonnen buitenmuur van het fort zichtbaar is geworden. Bij alle andere forten gaat deze muur verscholen onder een dikke deklaag van zand, aarde en gras. Tegen de buitenmuur zijn twee nieuwe gedeelten aangebouwd: het wellness restaurant en de conferentieruimte. Hier heeft u een goed zicht op deze indrukwekkende betonnen muur. Ondanks de nieuwe luxueuze functie heeft het fort zijn robuuste uitstraling als militair bouwwerk weten te behouden.

Dubbel UNESCO Werelderfgoed

Fort Resort Beemster maakt deel uit van de Stelling van Amsterdam. De Stelling van Amsterdam is in 1996 uitgeroepen tot Werelderfgoed. Fort Resort Beemster ligt daarnaast middenin de prachtige Beemster polder. De Beemster is in 1999 uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed.

Bijzonder plekje, uniek nachtje weg

Waar bent u naar op zoek?

Zoek